3 éve kaptunk egy narancsfát, mert kinőtte a helyét az előző gazdájánál, és mivel szúrós, mindig összekarcolta a tulaj unokáját. Átültettük, metszettük, pofás kis fa lett. De még az első kubai narancsok magjából nevelték a fát, a termése ízetlen. Mi legyen a bio naranccsal? 
Elkészítettem ízesítő lekvárnak, magában nem szeretem, de a gyümölcskenyérnek, vaníliás krémeknek és a süteményeknek isteni narancsos ízt ad.

Hozzávalók / 6 adag

1 kg narancs
800 g cukor

Elkészítés

A narancsokat félbevágva kipréseljük, a magokat kiszűrjük a léből. A préselt narancshéjat durván összevágjuk, a narancsok levével együtt lábosba tesszük. Ha szükséges, annyi vizet teszünk hozzá, hogy ellepje.
Felforraljuk, fedő alatt csendesen főzzük félórát. Hozzáadjuk a cukrot, és fedő nélkül lassan még 20 percig főzzük. Levesszük a tűzhelyről, kicsit hűlni hagyjuk, és botmixerrel homogénre aprítjuk.
Visszatesszük a tűzhelyre, még rottyantunk egyet rajta, a még forró lekvárt fertőtlenített kis üvegekbe merjük, vízben kifőzött csavaros tetővel zárjuk. Fejre állítva bélelt dobozban dunsztoljuk.