Mert a rizottó jó, és mily laktató is!
Hozzávalók / 6 adag
60 dkg rizottó rizs (Carnaroli rizs)
100 g kecskesajt (reszelve)
100 g füstölt sajt
8 dl alaplé
2 dl fehérbor
2 ek olívaolaj
3 közepes db lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 közepes szár halványító zeller
500 g spenót (bébi)
2 ek kapor
2 kávéskanál kurkuma
100 g vaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés
A hagymákat felaprítjuk, a zellerszárakat felkockázzuk, a kecskesajtot apróra, míg a füstölt sajtot rusztikusra reszeljük. Egy kis vajon átfuttatjuk serpenyőben a bébi spenótot. Majd az olívaolajon egy nagyobb lábasban elkezdjük dinsztelni a hagymát és a zellert. Beleöntjük a rizst, és sűrű kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg üveges nem lesz és "pattog", akkor hozzáadjuk a bort, és nem felejtjük el a folyamatos kevergetést, mert könnyen lekaphat. Ha hamar beszívja a levet, de a rizst még messze nem érezzük, hogy puhulna, akkor le is vehetjük a gázról, és fontos, hogy erre az időszakra (4-5 perc) lefedjük. Ezután újra felrakhatjuk, és adagoljuk merőkanalanként hozzá az alaplevünket, ahogy beszívja, rögtön jöhet a következő adag. Fűszerezzük, és itt adjuk hozzá a fokhagymát, a vajat és a reszelt kecskesajtot. Akkor lesz jó a rizottónk, ha krémes állagú, rutinosok ezt már látásra is tudják.
Tálaláskor a bébi spenótra kupacokban helyezzük a rizottónkat, és megszórjuk füstölt sajttal.
0 Megjegyzések