A tepertős pogácsa egyszerű, gyors változata. Az unokatestvéremtől tanultam. (A bonyolultabb, időigényesebb verzió a hajtogatós.)
Hozzávalók / 6 adag
15 dkg tepertő (ledarálva)
25 dkg finomliszt
2 dkg vaj
2.5 dkg friss élesztő
1 dl tej
1 teáskanál cukor
1 db tojássárgája
1 ek tejföl
1.5 tk só
1 db tojás (kenéshez)
Elkészítés
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a darált tepertőt, a tojás sárgáját és a tejfölt. Jól összedolgozzuk.
Langyos helyen 1 órán át kelesztjük a tésztát.
Lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, bevagdossuk a tetejét és kiszaggatjuk a pogácsákat.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tetejüket tojással.
220 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. (Egy gáztepsinyi pogácsa lesz belőle.)
0 Megjegyzések