Erdélyben közkedvelt, reggelire, vacsorára fogyasztható. Önmagában és zöldséggel is finom.
Folyamatosan kell kevergetni, mert könnyen lekap.
Hozzávalók / 12 adag

3 kg fejtett bab (3 l főtt fejtett bab)
3 kg pritaminpaprika
3 kg vöröshagyma
10 dl paradicsomlé
babérlevél ízlés szerint (1 kis tasak)
20 g fekete bors (1 kis tasak, szemes )
só ízlés szerint
15 dl napraforgó olaj


Elkészítés

3 l babot puhára főzünk, és ledaráljuk vagy turmixoljuk.
A  paprikát és a hagymát  megmossuk, megtisztítjuk, és apróra vágjuk, vagy ledaráljuk.
A hagymát és a paprikát fele-fele arányban elosztott olajban külön lábasban megdinszteljük. Amikor üveges és nem recseg kóstoláskor, egybeöntjük. Beletesszük a fűszereket.
Kb. fél órát főzzük, majd a babot hozzáöntjük. Ezzel még fél óra főzés következik.
Hozzáöntjük a paradicsomlevet, és addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére.
Tiszta, csavaros üvegekbe öntjük forrón, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (ha sokáig akarjuk eltartani egy-egy csipet szalicilt dobunk a tetejére, vagy 1 evőkanállal belefőzünk).
Kenyérre kenve tálaljuk.