Nálunk mindenki szereti a gulyáslevest, a birkahúst már kevésbé. Nekem viszont nagy kedvencem a birka, így kompromisszumképpen nem pörkölt, hanem gulyás készült belőle. Ha a faggyú eltávolításakor figyelmesek vagyunk, elkerülhető a sokak által nem kedvelt íz kialakulása, és egy rendkívül ízletes levest kapunk.
Hozzávalók / 8 adag

2 kg bárányhús (birkalapocka )
4 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 db zöldpaprika
2 kis db paradicsom
2 kg burgonya
2 teáskanál köménymag (mozsárban tört)
2 ek fűszerpaprika (púpozott)
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
2 ek mangalica zsír
0.2 kg mangalica szalonna (füstölt)


Elkészítés

A lapockát vásárláskor hentesünkkel vágassuk fel, hogy otthon egyszerűbb dolgunk legyen.
Készítsük elő a húst. A vastagabb faggyús részeket távolítsuk el egy éles kés segítségével, majd a csontokról fejtsük le a húst. Ezútán kockázzuk fel kisebb, kb. 1,5 cm-es darabokra. Lényeges, hogy az összes faggyút ne távolítsuk el, mert a hús elveszti jellegzetes ízét.
A zöldségeket aprítsuk fel a pörkölteknél megszokott módon, amennyiben a zöldpaprika túlságosan erős lenne, távolítsuk el az erejét. A burgonyát kockázzuk fel a húshoz hasonló méretűre, és felhasználásig tegyük vízzel töltött tálba.
A mangalica szalonnát kockázzuk fel, majd lábasban kevés zsíron olvasszuk ki. Ha kész, szűrőkanál segítségével szedjük ki a pörcöket a zsírból, majd adjuk hozzá a felaprított hagymát. Amikor a hagyma már aranyszínű, akkor adjuk hozzá a fűszerpaprikát. Kezdők ilyenkor vegyék le az edényt a láng fölül, nehogy a paprika megégjen. A paprika felhabzását követően öntsünk kevés vizet hozzá, és forraljuk fel. Ezt követően hozzátehetjük a darabolt birkacsontokat, melyeket sózzunk meg alaposan, az aprított zöldpaprikát, legvégül pedig a darabolt paradicsomot. Ha a paradicsom kellőképpen szétfőtt, és visszapirult az alap zsírjára, akkor kész van.  
Adjuk az alaphoz a felkockázott húst. Ízesítsük sóval és a fűszerekkel, zúzott fokhagymával, majd kis lángon lassan főzzük. Legjobb a saját levében párolni, amit a só hatására enged ki magából a hús. Ha ez nem lenne mégsem elegendő, abban az esetben apránként adjunk hozzá kevés vizet vagy alaplevet.
Amikor a hús már majdnem puha, adjuk hozzá a leszűrt burgonyakockákat, öntsünk hozzá annyi vizet, amennyi jól ellepi, majd főzzük készre a levest.
Ha a burgonya és a hús is megpuhult, a leves elkészült.