Ezt az étel a másnapra megmaradt marhapörköltből szoktuk csinálni, de frissen a legjobb.
Hozzávalók / 10 adag
A leveshez
2 kg marhahús (lábszár, comb, nyak vegyesen)
40 dkg füstölt szalonna
1 kg vöröshagyma
1.2 kg paradicsom
0.5 kg zöldpaprika
1 db hegyes erős paprika
1.5 fej fokhagyma
2 ek majoranna
2 ek bors (őrölt)
1.5 ek kakukkfű
5 db babérlevél
3 ek fűszerpaprika (őrölt)
só ízlés szerint
7 db sárgarépa
4 db fehérrépa
1 nagy db zeller (zölddel együtt)
2 kg burgonya
2.5 l víz (szükség szerint)
A csipetkéhez
2 db tojás
15 dkg finomliszt (szükség szerint)
1 csipet só
Elkészítés
A marhahúst kb. 2x2-es kockára vágjuk. A szalonnát és a vöröshagymát kisseb kockára vágjuk. A paradicsomot is kockára vágjuk, és a paprikát karikára (a paradicsom héját forró vízbe mártás után könnyen le lehet húzni, ha valaki így szereti).
A szalonnát egy megfelelő méretű edényben vagy bográcsban üvegesnél egy picit tovább pirítjuk.
Hozzáadjuk a vöröshagymát, és üvegesre dinszteljük (elképzelhető, hogy a hagyma igényel még némi zsiradékot, ezt sertészsírral pótolhatjuk).
Ekkor hozzáadjuk a húst, és alaposan átpirítjuk csak türelmesen, míg a hús levet nem ereszt.
Most jöhetnek a fűszerek (a pirospaprika kivételével). Egy kis ideig rotyogtatjuk velük, és hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát és a zúzott fokhagymát, az egészet alaposan átkeverjük, és hagyjuk, hogy a paradicsom és a paprika levet engedjen.
A pörköltre mindig oda kell figyelni, hogy elegendő lé legyen alatta, de mindig csak annyi, hogy éppen ellepje. (Ezt víz hozzáadásával pótolhatjuk)
Míg a pörköltünk rotyog, addig megpucoljuk a zöldségeket.
Mikor a pörköltünk már félpuhára főtt, hozzáadjuk a pirospaprikát, hagyjuk egy kis ideig rotyogni, majd hozzáadjuk a zöldségeket a zeller zöldjével együtt (de a krumplit még nem, mert az szétfőne, mire kész a gulyásunk).
Felöntjük vízzel, kb. annyival, hogy 2-3 ujjnyival ellepje az egészet, hagyjuk főni tovább.
Mihelyst a hús és a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a krumplit és a csipetkét, ha ezek megfőttek, máris tálalhatjuk finom friss paraszt kenyérrel.
Csipetke Elkészítése:
A tojásokat feltörjük, hozzáadjuk a sót, és összekeverjük.
Ezt követően jöhet a liszt, jól összegyúrjuk.
Majd lisztezett kézzel az ujjunk közötti csavarással elcsipegetjük a tésztát, egy picit mindig rázogassuk meg egy pici lisztben.
0 Megjegyzések