Az egyik legnépszerűbb spanyol street food, amiben az a legjobb, hogy a kisült tésztarudakat a végén fahéjas cukorba kell hempergetni, persze azért a forró csoki sem kutya, amibe aztán bele lehet mártogatni.
Hozzávalók/ 4 adag

Tészta
2.5 dl víz
100 g vaj
2 ek cukor
1 csipet só
140 g finomliszt
3 db tojás

Fahéjas cukor
5 ek cukor
1.5 teáskanál fahéj

Forró csoki
200 ml habtejszín
200 g étcsokoládé
1 ek cukor
2 ek cukrozatlan kakaópor
2 ek rum

Sütőzsiradék
Tészta
5 dl napraforgó olaj


Elkészítés

Tészta
Egy közepes méretű, vastag falú edénybe öntsük bele a vizet, adjuk hozzá a vajat, a cukrot és a sót, majd az egészet forraljuk fel.
Vegyük alatta kisebbre a lángot, és öntsük bele a lisztet, majd egy fakanállal azonnal kezdjük el kavarni. Ha a tészta összeállt egy gombócba és vékony filmréteggel vonta be az edény alját és oldalát, akkor húzzuk le a tűzről.
Üssünk hozzá egy tojást a masszához, és elektromos robotgéppel jól dolgozzuk össze, majd ezt ismételjük meg egyenként a maradék két tojással is.
Töltsük a tésztát habzsákba, és a csillag alakú nyomóformát szereljük fel rá.
Az olajat egy serpenyőben forrósítsuk fel, majd a habzsák segítségével nyomjunk 10 centis tésztadarabokat a zsiradékba. Süssük 4-5 percig, közben forgassuk meg, majd szűrőkanállal szedjük át papírtörlővel bélelt tányérral.
Fahéjas cukor
Keverjük össze egy másik tányérban a cukrot a fahéjjal, és hempergessük meg benne a fánkokat. Önmagában vagy forró csokoládés szósszal azonnal tálaljuk.
Forró csoki
A tejszínt egy lábosba öntjük, és hozzáadjuk az apróra tört csokoládét, a kakaóport és a cukrot, majd időnként kavargatva addig főzzük, amíg teljesen fel nem oldódik.
Belekeverjük a rumot, és melegen, a churros-szal tálaljuk.