Kezdődik a nagy nyár végi savanyúságkészítés. Az idő is kedvező, reméljük sokáig így marad, és így alacsony áron lesz beszerezhető alapanyagunk a téli csemegékhez.
Hozzávalók / 5 adag

A 10 db 7,2 dl-es üveghez
2 kg káposzta
30 dkg uborka
6 db tv paprika (piros is)
4 db sárgarépa
20 dkg zöldparadicsom
2 közepes fej vöröshagyma
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál négyszínű bors
1 tk mustármag
1 teáskanál koriander

A 3 l felöntőléhez
6 dl ecet (10 %-os)
4 ek cukor
4 ek só


Elkészítés

A zöldségeket  alaposan megmossuk, majd "V" gyalun felszeleteljük.
2 ek asztali sóval megszórjuk, beletesszük a fűszereket, átforgatjuk, majd 1 órát állni hagyjuk.
Kinyomkodjuk a zöldségeket, a sós levet aki akarja, ízlés szerint felhasználhatja a felöntőhöz.
Üvegekbe rakjuk lazán a 3/4-ig, hogy legyen hely a savanyúság lének.
Légmentesen lezárjuk fémkupakokkal, majd a befőzőautomatába rakjuk a csalamádénkat és a program szerint 90 C- fokon 30 percig hőkezeljük.
Ha kész, tehetjük a polcra a tartósítószermentes, ízes, ropogós csalamádénkat akár több évre is.