Családi recept. Általában esküvők, vagy nagy családi események előtt szokták ezt készíteni, mivel gyorsan megvan a csalamádé.
Hozzávalók / 12 adag

1 nagy fej káposzta
7 közepes fej vöröshagyma
2 kg paprika
2 kg uborka (kovászolni való)
0.5 kg hegyes erős paprika (vagy más zöldség)
5 közepes db sárgarépa
40 dkg cukor
15 dkg só
2 teáskanál borkén
4 dl ecet (10%-os vagy 3 dl 15%-os)



Elkészítés

A zöldségeket megtisztítjuk, meghámozzuk, majd felszeleteljük, és egy jó nagy műanyag edénybe tesszük. A hegyes paprikát nem szeleteljük, azok majd egészben kerülnek az üvegekbe, az uborkát karikázzuk. Az egészet összekeverjük.
Az ecetben jól elkeverjük a cukrot és a sót, majd ha kissé feloldódott, hozzákeverjük a borként is, elkeverjük. Ezt a keveréket a zöldségekre öntjük, konyharuhával letakarjuk, majd 1 napig hagyjuk, hogy levet eresszen.
Másnap elővesszük a megtisztított befőttes üvegeket, és elkezdjük szépen megtölteni az üvegeket a zöldségekkel. A zöldséges tál alján maradt levet pedig egyenlően elosztjuk a befőttes üvegbe rakott csalamádéra.
Celofándarabokat kis négyzetekre vágjuk, akkorára amekkora bőven elfedi a befőttes üveg tetejét. Majd a celofándarabokat egy pillanatra vízbe mártjuk, jól rászorítjuk az üvegekre, és jó szorosan rácsavarjuk a befőttes üvegek tetejét. Ha valaki biztosabbnak érzi, a tető rácsavarása előtt rakhat rá befőttes gumit is.
Már fogyaszthatjuk is, de a pihentetés sem árt neki!