Az egyik legnépszerűbb köretünk, mégis sokaknak gondot okoz elkészíteni úgy, hogy szinte tökéletes legyen. Itt a trükk.
Hozzávalók / 4 adag

1 bögre rizs (2,5 dl-es)
5 dl víz (forró)
2 ek napraforgó olaj
2 teáskanál só
1 teáskanál ételízesítő (vagy 1 leveskocka)

Elkészítés

A rizst forró olajon megfuttatjuk. Akkor önthetjük rá a forró vizet, ha legalább 75%-a kifehéredett. (1 bögrényi rizshez, 2-szer annyi vizet adjunk.)
A vízzel felforraljuk, sózzuk, vagy opcionálisan delikátot szórunk bele. Ha a leveskocka mellett döntünk, akkor azt a vízben előbb teljesen oldjuk fel, utána öntsük a rizsre.
Jól átkeverjük az edény tartalmát. Fedő nélkül forraljuk 2 percig, majd fedővel további 1 percig. 1 perc után lezárjuk a gázt, és konyharuhákkal teljesen betakarjuk az edényt.
Hőmegtartós főzőlapnál hagyhatjuk a felületen, vagy 100 fokos sütőbe tolva megvárjuk, amíg magába szívja a rizs a teljes folyadékot. Ha a sütőbe tolás verziót választjuk, természetesen nem kell betakarni konyharuhákkal. (Gyúlékony!)