Elkészült az idei év első fánkja is a konyhámban.
Hozzávalók/ 8 adag

75 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 dkg só
5 dkg friss élesztő
5 dkg porcukor
4 dkg vaníliás cukor
10 dkg vaj (olvasztott)
6 db tojássárgája
30 ml rum
550 ml tej

Sütőzsiradék
5 dl napraforgó olaj

Elkészítés

Kevés langyos tejjel, liszttel, cukorral és élesztővel kovászt készítünk. A többi porcukorral, vaníliás cukorral a tojássárgákat habosra keverjük, hozzáöntjük az élesztős tejet, maradék tejet, rumot, és jól kidolgozzuk. Majd a liszteket hozzáadva dagasztjuk. Az olvasztott vajat részletenként hozzáadjuk, liszttel megszórjuk, és langyos helyen kelesztjük.
Utána lisztezett deszkára borítjuk, jó ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszúrjuk, és letakarva újra kelesztjük.
Lábasban étolajat melegítünk, ha a fánkok megkeltek, ujjainkkal minden fánk közepét kissé benyomjuk, úgy tesszük az olajba, hogy a fánk felső fele kerüljön alulra. A lábast fedővel letakarjuk. Ha a fánk oldala szép piros, szalagos, megfordítjuk, és most már fedő nélkül sütjük tovább.
Vigyázzunk, hogy lassú tűznél, és nem forró olajban süssük, mert a fánk belseje nem sül át. Papírtörlőre szedjük. Vaníliás porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztjuk.