Ezer éve igazi amerikai pitét szeretnénk készíteni apával, de nem volt pitesütőnk.... Most végre beszereztünk egyet, és ezzel a recepttel avattuk fel. :) A recept egyébként egy régi receptkártyáról való, ami egy szekrényben való kutakodáskor akadt a kezembe. Brutálisan finom, és olyan illata van, hogy csak nagy erőfeszítésembe telik kordában tartani a nyálelválasztásomat. :)
Hozzávalók / 8 adag
Tészta
25 dkg finomliszt
12.5 dkg hideg vaj
1 csipet só
1 db tojássárgája
5 ek cukor
Töltelék
1 citromból nyert citromlé (vagy 2 evőkanál bolti)
75 dkg savanykás alma
2 ek rum
1 teáskanál fahéj
1 evőkanál étkezési keményítő
3 ek tej (kenéshez)
Elkészítés
A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a feldarabolt, hideg vajat, a csipetnyi sót, a tojássárgáját és 2 ek. cukrot, majd gyorsan puha tésztává gyúrjuk. Folpackkal letakarva legalább fél órára hűtőben pihentetjük.
Amíg a tésztánk hűvösön van:), elkészítjük a tölteléket. Az almát megpucoljuk, kivágjuk a magházát, a húsát apró kockákra vágjuk, és meglocsoljuk a citromlével. A rumot, a fahéjat, a maradék cukrot és a keményítőt hozzáadjuk, jól elkeverjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy pitetálat hidegre teszünk.
A tészta 2/3 részét lisztezett deszkán kerek lappá nyújtjuk. Kibéleljük vele a pitetálat úgy, hogy legalább 2 cm-es pereme legyen, majd megtöltjük az almával. A felesleget levágjuk a széléről, és a maradék tésztához adjuk.
A maradék tésztából akkora lapot nyújtunk, hogy befedje az almát. A tészta peremét vizes ecsettel bekenjük, és összenyomkodjuk a másik lappal. A fedélbe 3 kis lyukat vágunk, hogy a süléskor keletkező gőz távozni tudjon.
Végül a tetejét megkenjük tejjel, és kb. 50 perc alatt aranysárgára sütjük.
0 Megjegyzések