Már nagyon régen szerettem volna flódnit sütni, de mindenképpen egy igazi, hamisítatlan házi recept
alapján.
Hozzávalók / 12 adag

A tésztához
600 g finomliszt
300 g vaj
4 db bio tojás
100 g porcukor
50 ml száraz fehérbor
1 db bio tojás (a kenéshez)

Az almatöltelékhez
1 kg reszelt alma
30 g cukor
50 ml száraz fehérbor
0.5 kávéskanál őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg

A máktöltelékhez
250 g darált mák
50 g cukor
4 ek méz
40 g mazsola
130 ml száraz fehérbor
1 citromból nyert reszelt citromhéj

A diótöltelékhez
250 g darált dió
50 g cukor
4 ek méz
130 ml száraz fehérbor
40 g mazsola

A lekvártöltelékhez
350 g szilvalekvár


Elkészítés

A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, és a további összes hozzávalóval egy szép sima, rugalmas tésztát gyúrunk. Lisztezett tálba tesszük, fóliával lefedjük, és hűtőbe tesszük 1 órára.
Eközben elkészítjük a töltelékeket.
A lereszelt almát cukorral, és a fűszerekkel a borban, fedő nélkül megpároljuk, kb 6-8 perc alatt. Ne főzzük, éppen csak összeforrósodjon, kissé megpuhuljon! Kihűtjük.
A darált mákot, ill. a diót a Hozzávalókkal és borral, állandó keverés mellett összeforrósítjuk. Kihűtjük.
A tésztát a pihentetés után kissé átgyúrjuk, és lemérjük. Úgy osztjuk 5 részre, hogy négy egyenlő, és 1 db kicsit nagyobb darabunk legyen. Ez lesz az alsó lap.
A nagyobb darabbal kezdjük, kissé lisztezett felületen kinyújtjuk a tepsi nagyságára. (Sütőpapírral bélelt 25 x 35 cm.)
Belefektetjük az első lapot a tepsibe. Erre jön a dió töltelék.
A 2. lapra kerül a mák, a 3. lapra az alma, a 4. lapon lesz a szilvalekvár, és az 5. kerül a tetejére.
A felső lapot megkenjük a kissé felvert egész tojással.
Pár helyen megszurkáljuk egészen a tepsi aljáig.
170 °C -ra előmelegített sütőbe tesszük, és kb 60-70 perc alatt, arany-borostyán színűre megsütjük.