Piemontból származik ez a népszerű olasz kenyér rudacska. Főként előételekhez, sonkához, sajtokhoz, salátákhoz szokás fogyasztani és persze kitűnő borkorcsolya.
Hozzávalók/ 6 adag

500 g kenyérliszt BL80 (de a 00-ás még jobb)
25 g friss élesztő (vagy 7 g instant élesztő)
3 dl víz
3 ek olívaolaj
1 teáskanál cukor
1.5 ek só


Elkészítés

A munkafelületre öntve, a lisztben elkeverjük a sót, majd a közepén kezünkkel egy kis mélyedést készítünk.
A langyos vízbe beletesszük a cukrot és az élesztőt, megkeverjük és pár percre félretesszük.
Az élesztős vizet beleöntjük a fészekbe és villával körkörös mozdulatokkal a széléről óvatosan elkezdjük a vízhez keverni a lisztet, ügyelve, hogy a víz ki ne folyjon. Hozzáadjuk az olívaolajat is.  Amikor már a liszt nagyjából felvette a folyadékokat és nehézkes a villával keverés, kezünkre váltunk, bucit formálunk belőle és gyúrni kezdjük a tésztát.
Addig gyúrjuk, míg egyenletesen sima, puha tésztát nem kapunk. Tetejét belisztezzük, letakarjuk, és legalább 1 órán át meleg helyen kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük a lehető legmagasabb hőmérsékletre.
A duplájára kelt tésztát lisztezett munkafelületen lazán átgyúrjuk, majd következik a gyurmázás: a tésztából kb. 20-25  cm hosszú kígyókat sodrunk. Fél centis vastagság az ideális, mert a sütés közben még duplájára dagadnak. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a grissiniket és a forró sütőbe téve 10-15 perc alatt elkészülnek. (Ne süssük túl, akkor az igazi, ha kívülről ropogós, de belülről finom puha.)