A recept 25 dkg lisztet írt, de nálam csak 20 dkg-ot vett fel, ez függ a túró minőségétől. A nyers
tészta fagyasztható, ilyenkor dupla mennyiségű tésztát gyúrok, és a felét fagyasztom. Legalább 2 ujjnyi olaj legyen a lábosban, ezért érdemes kisebb edényben sütni.
Hozzávalók/ 6 adag

25 dkg tehéntúró (tészta)
1 db tojás
3 ek porcukor (elmaradhat)
12.5 dkg vaj (vagy margarin)
20 dkg finomliszt (25 dkg is lehet)
1 teáskanál szódabikarbóna
0.5 citromból nyert citromhéj
5 ml rum (elmaradhat)
3 ek porcukor (a szóráshoz)

Sütőzsiradék
2.5 dl napraforgó olaj


Elkészítés

A túrót, a tojással, a cukorral és a citromhéjjal krumplitörővel összedolgozzuk ( lehet géppel is), hozzáadjuk a puha vajat, a lisztet és a szódabikarbonát, amit egy pár csepp citromlével felfuttatunk. Jöhet a rum, ha adunk hozzá.
Kézzel még dolgozunk egy keveset rajta, könnyen gyúrható tésztát kell kapjunk. Ha frissen akarjuk tálalni, betehetjük a hűtőbe, és csak tálalás előtt sütjük, ha nem, azonnal is nyújtható.
Lisztezett felületen, lisztezett nyújtófával 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Derelyevágóval tetszőleges formára vágjuk, és formázzuk. Közepesen forró olajban sütjük. Az első felét lefedve, miután megfordítottuk, fedő nélkül sütjük. Sütési idő 2 perc az első fele, 1.5 perc a második fele ( függ az olaj hőfokától).
Papírtörlőre szedjük, majd vaníliás, vagy fahéjas porcukorral megszórjuk.