Nagymamám konyhájából származik, Nógrád menyében elég népszerű kelt tésztás sütemény.
Gyerekkorom egyik abszolút kedvence.
És isteni az illata, amikor kivesszük a sütőből :-).
Hozzávalók / 4 adag

A tésztához
0.5 l tej
50 g cukor
1 csipet só
25 g élesztő
400 g finomliszt (amennyit felvesz)
2 ek napraforgó olaj

A töltelékhez
750 g tehéntúró
3 db burgonya
2 db tojássárgája
2 csomag vaníliás cukor
400 g cukor (ízlés szerint, ki mennyire édes szájú)
2 ek tejföl

A tetejére
fahéj ízlés szerint
1 db tojássárgája


Elkészítés

Kb. 1 dl langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, utána hozzáadjuk a tészta összes hozzávalóját (könnyű tészta legyen) és kézzel vagy fakanállal összedolgozzuk.
A tejet célszerű sütés előtt kivenni a hűtőből, hogy ne legyen hideg mikor a tésztát készítjük. Miután jól összedolgoztuk a tésztát (dagasztottuk), lisztel megszórjuk a tetejét és megkelesztjük.
Amíg kel a tészta addig elkészítjük a tölteléket: a krumplit nagyobb kockákra vágjuk és enyhén sós vízben megfőzzük.
Egy nagyobb tálban a főtt krumplit összetörjük a túróval,  hozzáadjuk a két tojás sárgáját, a vaníliás cukrot és a cukrot, a tejfölt majd jól összedolgozzuk.
Ha megkelt a tészta egy kiolajozott tepsibe tesszük a fele mennyiséget, rákenjük a fele túrós krémet.
A túró tetejére felvert tojás sárgáját csurgatunk és megszórjuk fahéjjal. A tészta széleit is megkenhetjük a tojás sárgájával hogy szép csillogós aranybarnára süljön.
Ezután 180 fokon, légkevergetéses módon sütjük kb. 40 percig.
Ez a mennyiség két tepsi süti Elkészítéséhez elég, ezért kell kétfelé venni a tésztát és a tölteléket is.