Karfiolszezon, de akármilyen zöldségből nagyon finom lehet! Mindig mondtam, hogy a besamel
hatalmas találmány...
Hozzávalók / 5 adag
1 db karfiol
5 dkg margarin (vagy vaj)
2 evőkanál finomliszt
3 dl tej
4 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
10 dkg sajt (reszelt)
Elkészítés
A karfiolt apró rózsáira szedjük-vágjuk, és megsózva félpuhára pároljuk vagy főzzük.
A vajat megolvasztjuk, megpirítjuk benne a lisztet, majd fokozatosan felöntjük a tejjel. Nagyon erőteljes, folyamatos keverést igényel!
A besamelt felforraljuk, sűrűsödésig főzzük, majd a tűzről levéve sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
Mikor a besamel kihűlt, elkeverjük benne a 4 tojássárgáját, illetve a fehérjék keményre vert habját. A habot csak a keverés előtt készítsük el, különben összeesik.
A karfiolrózsákat is beleforgatjuk, tűzálló tálba öntjük az egészet, és 180 fokra előmelegített sütőben fél óráig sütjük. (Az ajtó kinyitását kéretik mellőzni, mert a felfújt nem szereti, ha abajgatják!)
Fél óra után kivesszük, megszórjuk reszelt sajttal, s további 5-10 percig, míg a sajt megolvad, megpirul, a sütőben tartjuk a lakomát.
0 Megjegyzések