A kelt tésztához jól illik a fahéjas szilva savanykás íze. Kevés mandulával megszórva, egyszerű, ugyanakkor finom süteményt készíthetünk akár ringlóval, akár sárga szilvával is. Második fogásként gazdagabb levest is kísérhet, és akár vasárnapi ebédek desszertjeként is megállja a helyét.
Hozzávalók / 4 adag
A tésztához
60 dkg finomliszt
3 dl tej (langyos)
3 dkg élesztő
1 db tojás
1 ek mangalica zsír (nagy)
4 ek cukor
0.5 citromból nyert citromhéj (reszelt)
1 csipet só
1 ek mangalica zsír (a tepsi kikenéséhez)
A töltelékhez és a szóráshoz
60 dkg szilva (magozott)
2 tk fahéj
6 ek cukor (kristály)
8 dkg mandula (szeletelt)
2 ek porcukor (a szóráshoz)
Elkészítés
A langyos tejhez 1 teáskanál cukrot adunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojást, a reszelt citromhéjat, a zsírt és a felfutott élesztőt.
Bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
Vékonyan kizsírozunk egy tepsit.
Átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd a tepsibe nyomkodjuk.
A magozott szilvát összeforgatjuk a cukorral kevert fahéjjal, és a tésztára szórjuk. További 20 percen át kelesztjük, majd meghintjük szeletelt mandulával és kristálycukorral.
Sütőben készre sütjük.
0 Megjegyzések