A középkori parasztkonyhán a legegyszerűbb a gyúrt tésztából sült lepény volt.
Hozzávalók / 4 adag
A tésztához
30 dkg finomliszt
10 dkg dió (darált)
3 db tojássárgája
10 dkg cukor (kristály)
20 dkg vaj (házi)
0.5 csomag vaníliás cukor
0.5 citromból nyert citromhéj (reszelve)
A töltelékhez
35 dkg tehéntúró (házi)
15 dkg vaj (házi)
15 dkg cukor
30 g búzadara
20 dkg alma (felkockázva)
5 db tojásfehérje
5 dkg mazsola (elhagyható)
A tepsi előkészítéséhez és a süti szórásához
1 ek vaj
1 evőkanál finomliszt
0.5 csomag vaníliás cukor
2 ek porcukor
Elkészítés
Tésztát gyúrunk: a szitált liszthez keverjük a diót és a tojássárgákat a cukrorral, vajjal, vaníliás cukorral és a reszelt citrom héjjal. Majd pihentetjük kb. 15 percig.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a túró tölteléket. A házi túrót, a vajat, a cukrot, a búzadarát, az almakockákat, a mazsolát elkeverjük. Hozzáadjuk a tojásfehérjékből felvert hab felét, majd óvatosan a maradék habot is.
A tészta felét kinyújtjuk, egy vajjal kikent lisztezett tepsibe helyezzük, 15 percig elősütjük 190 fokon.
Rátesszük a túrótölteléket, rácsosan lefedjük. Aki nem akar bíbelődni, kinyújtja a tészta másik felét és a tölteléket lefedi.
A tészta tetejét finoman villával megszúrkáljuk.
Majd kb 40 perc alatt 190 fokon megsütjük.
Amikor elkészült, hűlni hagyjuk. A tetejét vaníliáscukorral megszórjuk.
0 Megjegyzések