Szerettem volna egy hagyományos és finom almás pitét sütni. A dédnagymamán szakácskönyvében találtam rá. A jó, hogy nem csak almával lehet megtölteni. Próbáltam már kifli formára sütve diós-lekváros töltelékkel. Túróval és meggyel is nagyon finom.
Hozzávalók / 6 adag

A tésztához
60 dkg finomliszt
15 dkg cukor
15 dkg margarin
2 dl tejföl
1 db tojás
1 csomag sütőpor
1 db tojás (a kenéshez)
A töltelékhez
1.5 kg alma
2 kk őrölt fahéj
1 ek cukor


Elkészítés

Az összes hozzávalót egy nagy tálban összegyúrjuk, majd 10-15 percig pihentetni hagyjuk.
Az almát megpucoljuk és lereszeljük (lehet nagy lyukú reszelőn is), a cukorral és a fahéjjal takarékon 10-15 percig pároljuk. Cukor csak akkor kell bele, ha az alma savanyú. Kicsit ki kell hűteni.
A tésztát kettévesszük. Az egyik felét kb. 1 cm-re kinyújtva a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. A tölteléket rátesszük. A tészta másik felét a tetejére rakjuk.
1 tojással megkenjük.