Egy igazi megnyugtató, kényeztető fogás ez a buján fűszeres raguval rétegezett tésztaétel. Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók / 6 adag

A tésztához
300 g tönkölybúza liszt
100 g teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
2 db tojás
0.25 tk só
1 dl víz

A raguhoz
500 g darált marhahús
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 kis db zeller
50 g szárított paradicsom (aszalt )
0.5 tk só
1 kk majoranna
1 kk oregánó
1 db babérlevél
1 csipet chili (szárított)
1 csipet fahéj (őrölt)
500 g paradicsom (hámozott, darabolt)

A besamelmártáshoz
50 g vaj
2 ek napraforgó olaj
4 evőkanál finomliszt
5 dl tej
só ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
250 g trappista sajt (jól olvadó)



Elkészítés

Tészta

A lisztet beletesszük egy tálba és belekeverjük a sót.
A közepébe beleütjük a tojásokat és kevés vízzel (úgy 1 dl, de ez függ a liszttől) rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Jó alaposan kidolgozzuk, és letakarva kb. 10 percet pihentetjük.
Lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra sodorjuk, és kb. 5 cm széles csíkokra vágjuk. Félretesszük, és majd csak akkor főzzük ki lobogva forró, enyhén sós, bő vízben, amikor már elkészültünk a raguval és a mártással.
Ragu
A hagymát apró kockára vágjuk és olajon megpirítjuk. Sózzuk és hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és a felkockázott aszalt paradicsomot.
Félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük a fűszereket (a babérlevelet a végén természetesen kivesszük belőle), majd visszatesszük a tűzre és kevergetve kb. még 1 percig melegítjük a fűszereket, hogy jobban felszabaduljanak az íz- és illatanyagok.
Beletesszük a marhahúst és jól átpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a lereszelt sárgarépát és zellert, és együtt sütjük tovább.
Ráöntjük a konzerv paradicsomot, és még egy konzervdoboznyi vizet. Jól összekeverjük, és lefedve kb. 30 perc alatt megfőzzük.
Mártás
A tejet felforraljuk és félretesszük.
Az olajat és a  vajat összemelegítjük, és ha a vaj felolvadt, belekeverjük a lisztet.
Folyamatosan kevergetjük, amíg "kifehéredik" a liszt, de nem kell megpirítani, mint a rántást.
Habverővel hozzákeverjük a tejet, hogy csomómentes legyen és hagyjuk kiforrni a mártást.
A tűzről levéve sózzuk, szerecsendióval ízesítjük és belekeverjük a reszelt sajtot.
Összeállítás
A tepsit vajjal kikenjük, és az aljára teszünk egy réteget a kifőtt tésztából.
Egyenletesen rásimítunk egy adagot a marharaguból, majd pedig a besamel mártásból.
A következő tésztaréteget az előzőkre merőlegesen helyezzük, mert szeleteléskor így jobban egyben marad az étel. Ragut és mártás teszünk rá és addig ismételjük, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére mindenképp tészta kerüljün. (Egy közepes méretű tepsiben ez kb. 5 tésztaréteget jelent.)
Kevés olívaolajat locsolunk rá, és alufóliával letakarjuk. Kb. 200 C-os sütőben 15-20 percig sütjük, majd az alufóliát levesszük és hagyjuk, hogy megpiruljon a teteje.