Az igazán jó majonézes burgonyasaláta friss, krémes, házi majonézből készül! :)
Hozzávalók / 5 adag
Saláta
1.5 kg burgonya
2 db lila hagyma
1 db vöröshagyma
Majonéz
3 db tojássárgája
3 dl napraforgó olaj
2 dl tejföl (20%-os)
1 ek mustár
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 csapott ek porcukor (ízlés szerint)
1 citromból nyert citromlé (ízlés szerint)
Ecetes-cukros salátalé
1 l víz
só ízlés szerint
1 ek ecet (ízlés szerint)
1 csapott ek cukor (ízlés szerint)
Elkészítés
Saláta
A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük.
A héját még melegen lehúzzuk, és vékonyan felkarikázzuk. (Időközben elkészítjük a salátalevet is.)
A lila és a vöröshagymát vékony karikákra vágjuk.
A salátalébe tesszük a felkarikázott burgonya és hagyma szeleteket. Kb. 2-3 órát állni hagyjuk, ez idő alatt elkészítjük a majonézt.
A krumplis hagymát alaposan leszűrjük, és egy tálba tesszük. Az elkészült tartármártással alaposan és óvatosan elverjük, hogy ne törjön össze a burgonya. Ha szükséges, még utólag ízesíthetjük sóval, borssal, és néhány órát még a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Majonéz
Keverjük el a tojássárgákat a mustárral és a cukorral, majd az olajat lassan, szinte csepegtetve adagoljuk hozzá, folyamatos keverés mellett. Ízesítsük még sóval, borssal és citromlével.
Ha elkészült, adjuk hozzá a tejfölt.
Ecetes-cukros salátalé
Kb. 1 liter cukros, ecetes salátalevet készítünk ízlés szerint ízesítve (kellemesen savanyú, ecetes és édes legyen).
0 Megjegyzések