Ezt a kellemesen laktató fogást szinte mindenki szereti. 'Ahány ház, annyi szokás' alapján, az én receptem is kissé más a klasszikus székelykáposztához képest. De mindenképp megéri kipróbálni!  A pikánsságával tökéletesen talál a tejföl lágy selymessége.
Hozzávalók / 4 adag

70 dkg sertéshús (csont nélküli, sovány karaj vagy sertéscomb)
1 közepes db vöröshagyma
3 ek napraforgó olaj
1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál só
1 teáskanál fekete bors (őrölt)
1 teáskanál majoranna (szárított)
1 teáskanál kakukkfű (szárított)
1 teáskanál borsikafű (szárított)
8 gerezd fokhagyma
1 közepes db zöldpaprika (télen helyettesíthető 1 ek lecsóval)
1 közepes db paradicsom (télen helyettesíthető 1 ek lecsóval)
1 teáskanál paprikakrém
2 g csípős paprikakrém (1 mokkáskanálnyi)
80 dkg savanyú káposzta (gyalulva)


Elkészítés

A húst megtisztítjuk, és falatnyi kockákra szeljük.
A megtisztított hagymát felaprítjuk, és a hússal együtt az olajon fehéredésig sütjük. Meghintjük a fűszerpaprikával, elkeverjük, és egy kevés vizet öntünk rá. Megsózzuk, borssal, majoránnával, kakukkfűvel, csomborral és zúzott fokhagymával ízesítjük, majd a kicsumázott, nagyon apró kockákra vágott paprikát és a paradicsomot vagy a lecsót is hozzáadjuk.
Kis lángon, lefedve körülbelül 45 perc alatt félpuhára pároljuk, közben ha zsírjára sül, mindig egy kevés vizet öntünk alá.
A káposztát ha túl savanyúnak találjuk, kissé kimossuk, és kinyomkodjuk. A félkész pörköltbe keverjük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Továbbra is kis lángon, lefödve még körülbelül 50 percig pároljuk.