Egy igazán szaftos, finom és könnyű, zamatos ízvilágú sütemény.
Hozzávalók / 6 adag

Pitetészta
30 dkg szitált finomliszt
1 csipet só
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
6 g sütőpor
20 dkg margarin
2 db tojássárgája

Töltelék
20 dkg darált mák
15 dkg cukor (alma- és ízlésfüggő)
50 dkg alma (pucoltan)
1 citromból nyert citromhéj
1 citromból nyert citromlé
2 db tojásfehérje
1 csomag vaníliás cukor
1 db tojás (a teteje kenéséhez)


Elkészítés

Pitetészta
A lisztet összekeverjük a sóval, a sütőporral, a cukrokkal. Elmorzsoljuk benne a margarint, beleütjük a tojássárgákat, és puha tésztát gyúrunk belőle. Két részre osztjuk (3/4-1/4), és fóliával letakarva, 30 percig a hűtőben pihentetjük.
A nagyobbik tésztából sütőpapíron 20×30 cm-es téglalapot nyújtunk, beemeljük egy ugyanekkora tepsibe, és a tetejét megszurkáljuk egy villával. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a mákos-almás tölteléket.
A kisebbik tésztából is lapot nyújtunk, derelyevágóval csíkokra vágjuk, és a töltelék tetejét berácsozzuk vele. Lekenjük a felvert tojással, és 180 C fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük.
Tepsiben, rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágva szervírozzuk.
Töltelék
A töltelékhez összefőzzük a reszelt almát a cukorral egészen addig, amíg levet enged, majd összekavarjuk a vaníliás cukorral, a mákkal, a citromhéjjal és levével, majd hagyjuk kihűlni.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a mákos töltelékbe forgatjuk.
A tojást egy csipet cukorral enyhén átkeverjük.