Egy fogyis prospektusban láttam az alapreceptet, csak felturbóztam kicsit brokkolival, mert az eredetileg nem volt benne, én meg szeretem. A "lájtos" verzióhoz mindenképp zsírszegény tejtermékek kellenek. Ha nem akarjuk túlzásba vinni a diétát, akkor lehet gazdagítani sonkával, vagy virslivel is akár.
Hozzávalók / 4 adag

1 közepes fej karfiol
1 közepes fej brokkoli
2.5 dl sovány tej
4 dl tejföl (12%-os)
15 dkg reszelt sajt
1 teáskanál olívaolaj (a tepsi kikenéséhez)
szerecsendió ízlés szerint
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
1 db leveskocka


Elkészítés

Szedjük rózsáira a karfiolt, öblítsük le, és tegyük fel főni egy leveskockával.
Míg a karfiol fő, szedjük rózsákra a brokkolit is.
Mikor a karfiol félkész, tegyük a vízbe a brokkolit is, és főzzük őket még 5 percig (nem baj, ha nem főttek meg teljesen, mert a sütőben még úgyis puhulnak).
Ezalatt egy tálban keverjük össze a tejtermékeket és a fűszereket.
A karfiolt és a brokkolit szűrjük le, és tegyük egy olívaolajjal vékonyan kikent jénaiba (ilyenkor lehet utánasózni, ha úgy érezzük).
Öntsük rá a tejfölös keveréket.
Süssük meg nem előmelegített sütőben max fokozaton, amíg a sajt megpirul.