Már megint nem tudtam a családomból kihúzni, mit főzzek. Kínomban eszembe jutott, hogy aranygaluskát legalább 2 éve nem készítettem. A kocka így el volt vetve.
Hozzávalók / 6 adag

A tésztához
1 dl tej
150 g joghurt (natúr)
1 db tojás
7 dkg cukor
2 dkg friss élesztő
50 dkg finomliszt (finom)
10 dkg vaj (olvasztott)
25 dkg dió (durvára darált)
10 dkg nádcukor (a dióhoz a forgatáshoz)
10 dkg vaj (olvasztott, a szaggatáshoz)
1 ek vaj (a jénai tál kikenéséhez)
1 ek kekszmorzsa (a jénai tál kikenéséhez)

A sodóhoz
1 l tej
10 dkg cukor
0.5 tasak vaníliás pudingpor
1 teáskanál vanília kivonat
1 db citrom (reszelt héja és leve)
2 db tojássárgája

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, 1 tk cukrot és az  élesztőt beletesszük, felfuttatjuk.
Ehhez hozzátesszük a vajat felolvsztva, a tojást, joghurtot, cukrot, lisztet és rugalmas tésztát dagasztunk belőle, amit 1 órán át kelesztünk langyos helyen letakarva.
A megkelt tésztát evőkanállal golyókká szaggatjuk, langyos, olvasztott vajba, majd cukrozott dióba forgatjuk és egy kivajazott, kekszmorzsával beszórt jénai tálba rakjuk annyi rétegben, ameddig el nem fogy. Kelesztjük még 1/4 órát, majd előmelegített sütőbe tesszük, és pirosra sütjük.
A sodóhoz az tejet megmelegítjük, habverővel állandóan kevergetve a cukrot felolvasztjuk benne, és hozzákeverjük a vanília kivonatot. Egy kevés tejet meghagyva a pudingport elkeverjük, a felforrt tejhez öntjük. Folyamatos kavargatás mellett hozzátesszük a tojássárgákat, és a citrom reszelt héját és levét. A sodót addig kevergetjük, míg közepesen besűrűsödik.