A minap a családom megemlítette, hogy kakaós csigát kéne sütni. Eddig azért nem szerettem vele foglalkozni, mert mindig a fele kakaó a tepsibe landolt, ami engem fenemód idegesített. Most hogy kértek rá, hogy süssek, elkezdtem kutatni a legjobb recept után a neten, hátha találok egyet, ami tökéletes.
Hozzávalók / 6 adag

A tésztához
30 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1 tk só
4 kávéskanál instant élesztő
4 ek cukor
3 dl tej
2 db tojássárgája
5 dkg margarin

A töltelékhez
14 dkg porcukor
10 dkg margarin (puha)
3 ek cukrozatlan kakaópor
2 db tojásfehérje

A locsoláshoz és a kenéshez
1.25 dl tej (meleg, vaníliás cukros)
1 db tojássárgája
1 ek tej (a tojássárgájához)

Elkészítés

A mikróban meglangyosított lisztet a sóval keverőtálba szitáljuk. Mélyedést fúrunk a közepébe. Ebbe tesszük a cukrot, az élesztőt és a langyos tejet. Megszórjuk egy kis liszttel és letakarva hagyjuk felfutni.
Most hozzáadjuk a tojássárgát és elkezdjük dagasztani. (Én ezt a műveletet a robotgépre bízom.)
Amikor már kissé összeállt, akkor lassan a margarint is hozzáadjuk. 10 percig dagasztjuk. Akkor jó, ha az edénytől elválik, és szép fényes.
A tálat és a tésztagombócot olajozzuk meg egy kissé, majd a tésztát takarjuk le folpackkal, a tálat pedig ruhával és tegyük huzatmentes, langyos helyre. Kelesszük a duplájára.
Mialatt kel, készítsük el a tölteléket. A margarint, a porcukrot, a tojásfehérjét és a kakaót keverjük pépesre.
Ha a tészta megkelt, borítsuk deszkára, gyengéden gyúrjuk át és vágjuk kétfelé (ha elég nagy a gyúródeszkánk, akkor maradhat egyben is).
Nyújtsuk vékonyra, kenjük rá a tölteléket, és csavarjuk fel, mint a bejglit. Vágjuk kb. 3 cm-es darabokra.
Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsire sorakoztassuk fel őket, kb. 1,5 cm-es távolságra egymástól. 
Kenjük meg egy pici tejjel elkevert tojássárgájával, és fél órát hagyjuk kelni. 
Közben a sütőt bemelegítjük 180 C fokra.
Ha letelt a fél óra, betesszük a sütőbe. Ha már kezd egy kis színe lenni, locsoljuk meg meleg, vaníliás cukros tejjel. Egy pár jégkockát is bedobhatunk a sütő aljába, hogy egy kis gőzt kapjon. (Egyébként minden kelt tészta sütésénél tegyünk egy kis tűzálló edénykében vizet a sütő aljába.)
Süssük szép pirosra, ha kész újra locsoljuk meg a tejjel, és takarjuk le konyharuhával. (Ettől lesz finom puha belül.)
Hagyjuk a tepsiben kihűlni, akkor nem folyik ki a kakaó annyira.