Nem múlhat el karácsony diós és mákos bejgli nélkül.
A bejglikészítésben Horváth Ilona volt segítségemre.
Hozzávalók / 6 adag
A tésztához
250 g finomliszt
0.5 tasak instant élesztő
125 g vaj (puha)
1 db tojás
25 g cukor
1 dl tej
1 csipet só
A diós töltelékhez
15 dkg dió (darált)
1.3 dl tej
10 dkg porcukor
5 dkg mazsola
A mákos töltelékhez
15 dkg mák (darált)
1.3 dl tej
10 dkg porcukor
1 citromból nyert citromhéj (reszelve)
A tetejére
1 db tojás
1 db tojásfehérje
Elkészítés
Az élesztőt a meglangyosított tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal, hozzáadjuk a csipet sót, a felvert tojást és a felfuttatott élesztőt. Az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk. Ha túl lágy lenne a tésztánk, adjunk hozzá még egy kis lisztet.
Letakarva, langyos helyen két órán át kelesztjük a tésztát.
Közben elkészítjük a kétfajta tölteléket: a tejet felforraljuk, majd lehúzva a tűzről belekeverjük egyikbe a mákot, a másikba a diót, a cukrot, a reszelt citromhéjat, illetve a mazsolát. Hűlni hagyjuk.
A kelesztési idő leteltével a tésztát két cipóra osztjuk.
Mindegyiket kb. fél centisre és téglalap alakúra nyújtjuk.
Egyikre rákenjük a diós, a másikra a mákos tölteléket úgy, hogy a szélein 2 cm-es sávot üresen hagyunk.
Összecsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsire vagy sütőlemezre emeljük a csavarás végével lefelé. Megkenjük az egész tojással és langyos helyen 1 órát pihentetjük a bejgliket.
Utána tojásfehérjével kenjük át a tetejüket és hideg helyre tesszük fél órára.
Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra, légkeverésen.
A forró sütőbe téve, kb. 25 perc alatt megsütjük a bejgliket.
0 Megjegyzések