Egy régi Lakáskultúrából való a recept.  Nagyon finom és mutatós sütemény, a karácsonyi asztal
dísze is lehet.
Hozzávalók / 10 adag

A tésztához
500 g finomliszt
3 dkg élesztő
100 g cukor
3 dl tej
2 db tojás
100 g vaj
1 csipet só
1 ek kardamom (elhagyható)

A diós töltelékhez
125 g vaj
2 evőkanál finomliszt
150 g barna cukor
150 g dió (durvára vágott)

A tetejére
4 dkg mandula (szeletelt)
2 db tojássárgája


Elkészítés

Az élesztőt egy kis cukorral és 1 dl langyos tejjel elkeverjük, felfutattjuk. A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutatott élesztőt, a széléről kevés lisztet keverünk hozzá, és letakarva 10 percig kelesztjük.
A maradék tejet elkeverjük a 2 tojással, a cukorral, pici sóval, a kardamommal és az olvasztott vajjal. A lisztben megkelt kovászhoz adjuk, és eldolgozzuk. Konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük, kb. 40 perc.
A diós töltelékhez a vajat habosra keverjük a liszttel, a barna cukorral és a dióval.
A tésztát lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, két cipóra osztjuk. Téglalap alakúra kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, feltekerjük, kör alakban meghajlítjuk, és a két végén jól összenyomkodjuk.
Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, tetejüket 2-3 cm-enként mélyen bevágjuk. A vágás mentén keletkező szeleteket felváltva kifelé-befelé nyomkodjuk. Konyharuhával letakarva  pihentetjük (20 perc).  Közben a sütőt előmelegítjük. A koszorú tetejét megkenjük a tojássárgájával, és megszórjuk lapmandulával.
Az előmelegített sütőben sütjük. Érdemes egy alufóliával letakarni a sütés elején, hogy a teteje ne piruljon meg túlságosan.
A cipó másik felével ugyanígy járunk el.