Az egyik nap a feleségem csinált palacsintát, és kapros túrósat akart készíteni. De én nem szeretem a sós palacsintát, de a töltelék már be volt keverve. Mondtam neki, hogy lepényt vagy batyut fogok belőle csinálni.
Hozzávalók / 4 adag

Tésztához: 

40 dkg liszt
3 dl tej
3 ek cukor + 1 ek
2,5 dkg élesztő
10 dkg olvasztott meleg vaj
csipet só
1 tojás
sertészsír
kispohár tejföl

Töltelékhez:

40-50 dkg túró
1 cs kapor (apróra vágva)
1 csapott mk só
kispohár tejföl

Elkészítés

A töltelék hozzávalóit összekeverjük, és a hűtőbe tesszük folpackkal lefedve. (Nekem kb 1,5 napot volt bent, de elég 1-2 óra is.) Összeérnek az ízek.
Felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben, amiben már a cukrot feloldottuk (3 ek).
A lisztbe beletesszük a sót, és az élesztős tejet. Elkezdjük dagasztani, és mikor már kezd morzsás lenni, hozzáadjuk az enyhén meleg, olvadt vajat. (Én dagasztógéppel csináltam.)
Lefedjük, és 40 percet kelesztjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsit kikenjük a zsírral. (Azért választottam a zsírt, mert finomabb lesz tőle az étel, és nagymama süti filingje lesz.)
A tésztát olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire bírjuk. (Én szeretem, ha vékony a tészta, és vastag a töltelék. :)) Kb 10×10 (cm) kockákra vágjuk, a tejföllel vékonyan megkenjük, és egy kevés cukorral megszórjuk.
A tészta közepére helyezünk kb fél ek túrót, a sarkait összefogjuk, és kicsit csavarva összenyomjuk.
A tetejét egy felvert tojással lekenjük.
Kb 10 percig még pihentetjük, és utána mehet a sütőbe kb 10-15 percre. Mivel a tészta vékony, így könnyen és gyorsan sül. Ha sötétebben szeretjük, akkor tartsuk bent tovább. (Nekem két adag lett ebből a menyiségből, azaz 18 batyu.)