Régen mácsiknak hívták a tésztát faluhelyen. A nagymamámtól tanultam a készítését. A túrós és mákos tészta mácsikkal az igazi.
Hozzávalók / 6 adag

660 g finomliszt (3 messző)
2 db tojás
só ízlés szerint (lisztben elkeverve)
1 dl víz (szükség szerint)

Elkészítés

A lisztből, tojásból és vízből közepesen lágy állagú tésztát gyúrunk. Két részletben annyira vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk. Tiszta konyharuhákra téve félretesszük szikkadni kb. 30 percig.
Utána az egyik kinyújtott tésztát a sodrófára feltekerjük, a sodrófa tetején, középen, hosszanti irányban elvágjuk a tésztát. (A sodrófát félretesszük.) Így tészta téglalapokat kapunk, hármat-négyet egymáson. Ezeket kereszt irányban félbe, hosszanti irányban pedig három egyenlő részre vágjuk. Tehát amit kapunk: hat vastag, három-négy rétegű tésztacsíkot, melyeket végül keresztben kb. két milliméteres csíkokra vágunk, és kész is a mácsik.
Több részletben, forró vízben kifőzzük a mácsikot. Akkor kész, ha feljön a tészta a víz felszínére. Szűrőben lecsöpögtetjük.