Ki ne ismerné a pékségekből az ökörszemet. Tisztelet a kivételnek, sajnálatos módon -a többi pékáruhoz hasonlóan- ez a péksüti is drasztikus minőségi hanyatláson ment keresztül az évek során.
Eszembe jutott régről, megsütöttem hát itthon. Csak ajánlani tudom, ha túrósra vágyik valaki.
Hozzávalók / 4 adag

A tésztához
25 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
10 dkg vaj
6 dkg porcukor
1 csipet só
1.5 dl tej
2 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez
25 dkg tehéntúró
1 dl tejföl
1 db tojás
5 dkg cukor
2 dkg vaj (megolvasztva)
1 marék mazsola
1 csipet só

A tetejére
1 db tojás


Elkészítés

Az élesztőt 1 teáskanálnyi cukorral édesített langyos tejbe morzsoljuk. Félretesszük.
A felfuttatott élesztőt a tálba szitált liszthez adjuk. Beleöntjük a megolvasztott, langyos vajat, mehet bele a só, a cukrok, és a tojássárgák is. Lágy tésztát gyúrunk.
Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
Átgyúrjuk a megkelt tésztát, nyolc bucira osztjuk, midegyik bucit kissé ellapogatva, széthúzva sütőpapírral bélelt tespire tesszük. Közepükbe mélyedést alakítunk ki. Letakarva, langyos helyen még fél órát kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a szitán áttört túrót elkeverjük a többi hozzávalóval.
A mélyedésekbe egyenlően elsztjuk a túrós tölteléket. A peremeket tojással kenjük.
Légkeverésen 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük.