Névnapomra kaptam egy pizzás könyvet, mely a legjobb recepteket gyűjti össze. Ez volt az első recept, amit kipróbáltunk belőle, némi változtatással: sima liszt helyett tönkölybúza lisztet, pármai sonka helyett feketeerdő sonkát, valamint gouda és parmezán helyett trappista és mozzarella sajtot használok. Azóta nagy kedvenccé vált, háttérbe szorítva a többi guszta receptet.
Hozzávalók / 2 adag
500 g tönkölybúza liszt
42 g élesztő
2 csipet cukor
1 tk só
6 ek olívaolaj
260 ml víz (összesen)
30 dkg sűrített paradicsom (1 közepes üveg)
3 gerezd fokhagyma
bors ízlés szerint (szószhoz)
1 ek oregánó
20 dkg mozzarella
15 dkg feketeerdő sonka
10 dkg rukkola (ízlés szerint)
5 dkg trappista sajt
Elkészítés
A lisztet egy tálba szórjuk, közepébe mélyedést nyomunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 60 ml langyos vizet, a cukrot, és a tetejét meghintjük liszttel. (A tálban lévőből csippentünk, és azzal szórjuk meg.) 15 percig hagyjuk, hogy dolgozzon az élesztő.
15 perc után hozzáadjuk a sót, az olívaolajat és kb. 200 ml langyos vízzel szép simára gyúrjuk. Jó alaposan dagasszuk meg. Letakarva, meleg helyen kb. 60 percig kelesztjük.
Míg kel, előmelegítjük a sütőt 200 fokra. (Ha gyorsítani szeretnék a tésztán, olykor egy széket húzok a sütő mellé, és azon hagyom kelni a tésztát.) Addig összekeverjük a pizzaszószt: A sűrített paradicsomhoz adjuk a zúzott fokhagymát, oregánót, sót és borsot.
Ha megkelt a tészta, vékonyra nyújtjuk, és olajjal kikent tepsibe rakjuk. Megkenjük a szósszal. Megszórjuk reszelt mozzarella sajttal. A sonka és rukkola nélkül (!) sütjük kb. 20 percig. (A tésztát én kétfelé szoktam venni, és 2 adagban sütöm meg. Tetszés szerint eloszthatjuk a sajtot és sonkát kétfelé, vagy növelhetjük a feltét adagjait, vagy a másik feléből készülhet más fajta pizza is.)
Ha megsült, rátépkedjük a vékonyra szeletelt sonkát, megszórjuk rukkolával és trappista sajttal. Épp annyira dugjuk vissza a lekapcsolt, meleg sütőbe, hogy ráolvadjon a sajt a tetejére. (Ha a sonkával és rukkolával együtt sütnénk, a rukkola összeesne és a sonka kiszáradna. Így viszont isteni finom friss lesz rajta!)
0 Megjegyzések