Baráti összejövetelekre, vendégvárónak kiválóan alkalmas: laktató, gazdaságos és garantált a siker. :)
Hozzávalók / 6 adag

A pizzatésztához
50 dkg finomliszt
2.5 dkg élesztő
2 dl tej
1 késhegynyi cukor
1 dl víz
só ízlés szerint
2 ek olívaolaj

A paradicsomszószhoz
40 dkg hámozott konzerv paradicsom
2 gerezd fokhagyma
bazsalikom ízlés szerint
oregánó ízlés szerint
1 késhegynyi cukor
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

A töltelékhez
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
50 dkg gomba
10 dkg csirkemell sonka
5 dkg mozzarella

A tetejére
2 nagy db paradicsom
20 dkg mozzarella

Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben kis cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, olívaolajat és a langyos vizet.  Összedolgozzuk, hogy sima és rugalmas tésztát kapjunk. Konyharuhával letakarva kb. 1 órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A vöröshagymát kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a csíkokra vágott sonkát és a felszeletelt gombát. Pár percig együtt pirítjuk majd beletesszük a fokhagymát és ízlés szerint fűszerezzük.
A paradicsomszószhoz kevés olívaolajon megpároljuk a fokhagymát, hozzáöntjük  a konzervparadicsomot, sózzuk, borsozzuk. Lehetőleg friss bazsalikommal, de ha az nincsen, akkor szárítottal fűszerezzük. Egy kis kanál cukrot teszünk hozzá és 20 percig főzzük.
A tésztát két cipóra osztjuk (az alja egy kicsit vastagabb legyen), és egy nagy tepsit kiolajozunk. Az egyik cipót ovális formára nyújtjuk és a tepsibe helyezzük.
A közepére öntjük a paradicsomszószt, a szélein 2-3 cm-t hagyjuk szabadon. Erre  kerül a sonkás-gombás töltelék.
A cipó másik felét kinyújtjuk és óvatosan a tetejére helyezzük. A széleit kis vízzel megkenjük, hogy jobban összetapadjanak.
Paradicsomkarikákkal és mozzarellával díszítjük, és előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.