Ha bolognai spagettit készítek, jó sokat főzök egyszerre, mert mindenki nagyon szereti, és másnap is szívesen megesszük.
Hozzávalók / 4 adag

A tésztához
50 dkg finomliszt
1 ek só (csapott)
1 kk oregánó
2 dkg friss élesztő
2.5 dl tej
5 ek napraforgó olaj
1 ek napraforgó olaj (a tepsi kikenéséhez)

A bolognai töltelékhez
20 dkg darált sertéshús
1 kis fej vöröshagyma
2 ek napraforgó olaj
1 teáskanál fűszerpaprika
10 dkg sűrített paradicsom
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
1 kk majoranna
1 kk oregánó

A lecsós töltelékhez
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek napraforgó olaj
1 db paprika (nagy)
1 nagy db paradicsom
só ízlés szerint
2 db tojás

A tetejére
1 db tojás
10 dkg sajt (reszelt)

Elkészítés

Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztbe keverjük a sót, az oregánót, az olajat, majd a felfutott élesztővel és a langyos tejjel közepesen lágy tésztát készítünk.
Letakarva, langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
A bolognai raguhoz az olajon megdinszteljük a hagymát, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, hozzákeverjük a paradicsomszószt, és kevés vizet hozzáöntve, lefedve készre pároljuk.
A lecsós töltelékhez az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzátesszük a szintén kis kockákra darabolt paprikát és paradicsomot. Sózzuk, és pár perc alatt megfonnyasztjuk a zöldségeket. Végül hozzáadjuk a pici sóval felvert tojásokat, és kevergetve addig főzzük, míg a tojás meg nem szilárdul.
A közben megkelt tésztát kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és nagy (nekem 10 cm átmérőjű van) pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A tésztakorongok felén elosztjuk a tölteléket úgy, hogy a széleken egy kis részt szabadon hagyunk. Ezt a részt vízzel, vagy tojással megkenjük, és mindet lefedjük egy üres tésztakoronggal. A széleket lenyomkodjuk.
A másik változat, hogy minden tésztakorong egyik felére tölteléket teszünk, persze a széleket itt is szabadon hagyjuk, majd a másik felét ráhajtjuk a töltelékes részre. A széleket itt is jól lenyomkodjuk.
Kiolajozott tepsire rendezzük a tésztákat. Megkenjük tojással, és gazdagon megszórjuk reszelt sajttal.
Forró sütőben addig sütjük, míg a sajt a tetején pirulni nem kezd.