A nyári hőségben valami savanykás, üdítő desszertre vágytunk, hogy feldobjuk vele a délutáni sziesztát. Ezt álmodtam meg. Azóta már többször elkészítettem, mert gyönyörű rebarbaráink díszlenek a kertben.

Hozzávalók / 4 adag

piskótához
3 db tojás
4 dkg vaj (lágy)
12 dkg cukor
1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
0.5 csomag sütőpor (15 g-os fele)
15 dkg finomliszt
4 ek tejföl

krémhez
25 dkg rebarbara
3 ek cukor
25 dkg mascarpone
2 dl növényi tejszín

tetejére
200 g tejkaramella
1 tk vaj

Elkészítés

piskótához
A kimért lisztet, sütőport, kakaót összekeverjük, és egy tálba szitáljuk. Egy nagyobb üstben habosra keverjük a tojásokat a lágy vajjal és a cukorral. Hozzáadjuk az átszitált összetevőket és a tejfölt.
Kivajazott-lisztezett, 22 cm átmérőjű tortaformába öntjük, elsimítjuk, és tűpróbáig sütjük. Ha kész, egy késsel elválasztjuk a karimát a tésztától, és félretesszük a piskótát a kapcsos formában hűlni.

krémhez
A megtisztított és feldarabolt rebarbaraszárakat egy lábaskába tesszük, meghintjük cukorral, és lassú tűzön pépesre főzzük. Majd kihűtjük.
A hideg rebarbarapépet összekeverjük a mascarponéval. Ezután az édesített tejszínt kemény habbá verjük, és összevegyítjük a rebarbarás sajttal.
A tortaformában várakozó piskótára halmozzuk a krémet, és egyenletesen elkenjük. Hűtőbe tesszük.

tetejére
A tejkaramellát kis lángon felolvasztjuk a vajjal. Amikor langyos, kanállal kis darabokat merünk a tenyerünk közé, és golyókat formálunk belőle, amit a közepén egy kicsit benyomunk. A tortát ezzel díszítjük.
A tortakarima lecsatolása után szeleteljük és tálaljuk.