Hozzávalók / 6 adag

1 ek sertészsír
1 kg marhanyak
50 dkg fejtett bab
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 közepes db tv paprika
1 közepes db hegyes erős paprika
2 közepes db paradicsom
2 közepes db sárgarépa
1 közepes db fehérrépa
1 kis db zeller
2 ek fűszerpaprika
4 szál kakukkfű
4 db babérlevél
1.5 l víz
bors ízlés szerint
só ízlés szerint

Elkészítés

A zsíron üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát.

A marhanyakat kockákra vágjuk fel, és tegyük a hagymára. Keverjük jól össze, és hagyjuk, hogy kicsit megpiruljon a hús.

Ezután jöhet a kockára vágott erős és sima paprika. Utána a paradicsom, sárgarépa, fehérrépa és a zeller is. Keverjük össze, és hagyjuk pár percet párolódni.

Szórjuk a fűszerpaprikát és a borsot a zöldségekre, a friss kakukkfüvet pedig tépkedjük rá.

Öntsük fel vízzel az egészet, majd sózzuk meg, és hagyjuk felforrni a levest.

Forrás után öntsük bele az előzőleg beáztatott babot, és ha a babhoz nem adtunk az áztatás idején babérlevelet, akkor azt is tegyük a levesbe.

Ezután lassú tűzön, addig főzzük a babot, amíg meg nem puhul. Ez körülbelül másfél-két óra lesz, de közben azért figyeljük.

A kész levest kevés tejföllel a tetején tálalhatjuk is.