Több év külföldi tartózkodás után először bukkantunk egy igazi piacra, ahol megvettem 4 kiló cseresznyét lekvárkészítési szándékkal. Gyerekkorom emlékeire alapozva "dobtam" össze az anyagokat, de mivel a végeredmény nagyon finom lett, lejegyeztem, mit tettem bele. Semmiféle tartósítószert nem tartalmaz (a cukor tartósít), de nem azért, mert elvileg ellenzem ezeket, hanem mert itt nem lehet semmiféle ilyesmit beszerezni. 

Hozzávalók / 12 adag

4 kg cseresznye
600 g cukor
4 közepes db alma
1 kávéskanál vanília kivonat

Elkészítés

Hideg vízbe áztatjuk a cseresznyét, majd jól megmossuk.

Kimagozzuk, és ellenőrzünk minden szemet, nehogy hibásak legyenek.

A cukrot rászórjuk a kimagozott cseresznyére, majd a hűtőbe tesszük 5-6 órára.

3 almát meghámozunk és felaprózunk, a cseresznyével együtt főzni kezdjük.

Hirtelen ötlettől vezérelve egy kiskanálnyi vaníliapasztát tettem a lekvárba.

Amikor elkezd besűrűsödni, levesszük a tűzről, hirtelen kimosott, szárított, de még forró kantákba tesszük, és azonnal betakarjuk őket alaposan.