Hozzávalók / 8 adag

A tésztához
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojás

A töltelékhez
50 dkg szilva
1 kávéskanál fahéj
3 ek nádcukor
5 dkg mandula (darálva)
10 dkg mandulapehely

Elkészítés

A tésztához elmorzsoljuk a lisztet az apró darabokra vágott, hideg vajjal.

Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, majd összeállítjuk a tésztát.

Ha a tészta összeállt, akkor fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük 30 percig.

Fél óra elteltével kivesszük a tésztát a hűtőből, és lisztezett felületen a piteformánknak megfelelő nagyságúra nyújtjuk. (Ha nagyon szakadna a tészta, akkor gyúrjuk át egyszer.)

A kinyújtott tésztát beletesszük a piteformába, elegyengetjük benne, és a felesleget levágjuk.

A pite méretének megfelelő nagyságú sütőpapírt vágunk, ráfektetjük a tésztára, és kerámia sütőbabbal megtöltjük, majd 175 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük a tésztát.

Közben a szilvát megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd a megtisztított gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.

A sütési idő letelte után kivesszük a pitét, eltávolítjuk a papírt és a gyöngyöket, majd megszórjuk a pite alját a darált mandulával (hogy felszívja a szilvából kicsorgó levet), és belehalmozzuk a megcukrozott szilvát.

A pitét további 25 percig sütjük, amíg a szilva meg nem puhul.

A pitét pirított mandulapehellyel tálaljuk.