Hozzávalók / 4 adag

50 dkg darált sertéshús
1 közepes db lila hagyma
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 közepes db sárgarépa
1 közepes db kápia paprika
1 közepes db karfiol
1 csokor petrezselyem
3 ek zsemlemorzsa
2 db tojás
2 ek napraforgó olaj
4 ek tejföl (tetejére)
5 dkg sajt (tetejére)
1 kk fekete bors (vagy ízlés szerint)
só ízlés szerint

Elkészítés

A vöröshagymát finomra aprítjuk, a sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a kápia paprikát kis négyzetekre vágjuk. Két evőkanál olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzátesszük a sárgarépát és a paprikát. Kevergetve összesütjük. Kicsit megsózzuk.

A darált húshoz adjuk a vékony szeletekre vágott lila hagymát, egy felvert tojást, zúzott fokhagymát, a finomra aprított petrezselymet, zsemlemorzsát, az összesütött répás-paprikás hagymát, sót, borsot. Ezután jól összedolgozzuk a húsos masszát, majd egy olajjal kikent tortaformába (nálam ez 22 cm átmérőjű, kör) egyenletesen elterítjük. Félretesszük a hűtőbe annyi időre, amíg a karfiolt előkészítjük.
A karfiolt nagyobb rózsákra szedjük és megmossuk. Enyhén sós, lobogó vízben pár perc alatt roppanósra főzzük. Langyosra hűtjük.

A tortaformában várakozó zöldséges hús tetejét kirakjuk karfiolrózsával úgy, hogy kissé belenyomjuk a húsba a félkemény „szárukat”. A tejfölben elkeverjük a sót, borsot, felvert tojást, és meglocsoljuk vele a karfiolt. Tetejét bőven megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben szép, pirosra sütjük. Langyosan tesszük asztalra