Hozzávalók / 5 adag
0.5 kg kelkáposzta
20 dkg burgonya
1 csipet őrölt fűszerkömény
1 teáskanál só
3 ek napraforgó olaj (a rántáshoz)
3 ek finomliszt (a rántáshoz)
1 gerezd fokhagyma
10 dl víz (kb.)
Elkészítés
A kelkáposztát megtisztítjuk, a vastag szárrészt levágjuk, majd csap alatt átmossuk. Utána kockákra vágjuk. A krumplit megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk, s berakjuk egy lábasba a kelkáposztát és a krumplit is.
Felöntjük vízzel, hogy éppen ellepje, rászórjuk a sót, a köménymagot, s forrásig nagy lángon hagyjuk. Majd ha felforr, akkor lerakjuk takarékra, rátesszük a fedőt, s kb. 20 percig főzzük. Közben néha megkeverjük, s megnézzük, hogy mennyire puhult meg a krumpli, mivel a kelkáposzta az nagyon hamar megpuhul, a krumplit kell leellenőrizni.
Közben az étolajat és a lisztet belerakjuk egy kisebb lábosba, s világos rántást készítünk belőle. Ha elkészült, elzárjuk alatta a gázt, s fokhagymanyomón összetörjük a fokhagymát, majd belerakjuk a rántásba, s jól elkeverjük.
Ha már megpuhult a krumpli, akkor a főzőléből öntünk kb. 2 dl-t a rántásra, s jól elkeverjük, majd az egészet a kelkáposztára öntjük. Addig keverjük, míg csomómentes lesz, s még forraljuk kb. jó 5 percet, közben kevergetjük, hogy le ne égjen.
Megkóstoljuk, ha elég sós, akkor el is készültünk.
0 Megjegyzések