Hozzávalók / 4 adag

1 kg burgonya
50 dkg csontos sertéskaraj (kicsontozva)
3 közepes db vöröshagyma
4 dl tejföl
1 db tojásfehérje
2 közepes db tv paprika
2 közepes db paradicsom
2 közepes fej fokhagyma
15 dkg bacon
1 ek disznózsír (vagy étolaj 2 ek)
só ízlés szerint
négyszínű bors ízlés szerint (vagy feketebors)
kakukkfű ízlés szerint
rozmaring ízlés szerint

Elkészítés

A sertéskarajt ujjnyi szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal fűszerezzük, és félretesszük, amíg előkészítjük a többi hozzávalót.

A zöldségeket megpucoljuk, a hagymát és a paprikát negyedeljük, majd felszeleteljük, a fokhagymát felezzük, a paradicsomot leforrázzuk, lehúzzuk a héját, negyedeljük, felszeleteljük, a krumplit felkarikázzuk. A tejfölt összekeverjük a tojásfehérjével.

A bacont felkockázzuk, serpenyőben picit kisütjük a zsírját, és kiszedjük egy tányérra. Elővesszük a tepsit, beleöntjük a kisült zsírt, ha kevés, teszünk hozzá még disznózsírt. Belerakjuk a krumpli felét, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a hagyma-bacon-paprika-paradicsom-fokhagyma felét, és leöntjük a tejföl felével. Ezután kerül rá a hús egyenletesen, majd a húsra a maradék krumpli, sózva, borsozva, a zöldségek, a bacon és a tejföl.

Alufóliával lefedjük, a tetejét megszurkáljuk, 200 fokra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük (a tepsit a sütő közepétől eggyel magasabbra teszem), majd miután megpuhult a hús és a krumpli, a fóliát leszedjük, és további 20 percig sütjük, hogy a teteje megpiruljon.