Személy szerint engem mindig érdekelt, vajon a külföldi tradicionális ételek miben térnek el a hazai ízektől? Ebben a receptben kissé kelet felé vetettem utam, hogy felfedezzem a matcha tea rejtett ízvilágát. Különösen ajánlom a receptet a zöld tea rendszeres fogyasztóinak.

Hozzávalók / 4 adag

Krém
300 ml tej
27 g kukoricakeményítő
66 g cukor
1 ek méz (elhagyható, édesszájúaknak cukorral pótolható)
245 ml habtejszín
1 teáskanál vaníliaaroma

Tészta
66 g cukor
3 db tojás
1 ek matcha teapor
1 teáskanál méz (elhagyható, édesszájúaknak cukorral pótolható)
35 g finomliszt

Elkészítés

Tészta + krém
Az első lépésben pudingot fogunk készíteni, használhatjuk az instant verziót is, de én inkább a következőt ajánlom: egy közepes méretű edénybe beleöntjük a tejet, majd egyenletesen belekeverjük a keményítőt, és teljesen eloszlatjuk.

Hozzáadjuk a cukrot és a mézet, majd alacsony lángon folyamatosan keverjük. Mikor a tejes keverék elkezd forrni, akkor egyetemben bugyogni és sűrűsödni is fog, de ne pánikoljunk, kevergessük tovább 1-2 percig, hogy kifőzzük a keményítő ízét.

Ha kész, beleöntjük egy tálba, majd áttetsző fóliával befedjük, és hűlni hagyjuk. Fontos, hogy ezután a lépés után kezdjük el a tészta készítését.

Egy nagy tálban összekeverjük a cukrot, a mézet, a matchát és a tojásokat. Mindenképpen robothabverőt ajánlok hozzá, ha a keverék inkább barnás színt vesz fel, akkor adjunk hozzá egy kis plusz teaport, de csínján bánjunk vele, mert könnyen elronthatjuk a sütemény ízét. Nos, ezt a keveréket kb. 8-10 percig verjük, amíg meg nem kétszereződik az edény tartalma. Egy módon tudjuk meg, hogy végeztünk, mégpedig ha a habverőnket előre hátra mozgatjuk, és a lecsorduló massza az állagát kb. 4 másodpercig megtartja az edényben.

Ha sikeresen elértük a massza állagát, akkor hozzászitálhatjuk a lisztet, amit óvatosan elkeverünk az edényben.

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Kivajazunk egy tepsit (átlagos méretre kell gondolni, de attól függ, hogy mennyire szeretnénk vastag tésztát), majd ráhelyezünk egy sütőpapírt. Fontos, hogy a kezünkkel kinyomkodjuk a felesleges levegőt a papír alól. Egyenletesen elosztjuk a keveréket a tepsiben, majd 8-10 percre berakjuk a sütőbe. Ha már érezzük az illatát, kissé megemelkedett és enyhén aranybarna a teteje, akkor készen van. Most pedig térjünk vissza a töltelékhez.

Fogjunk egy tiszta edényt, és verjük fel a tejszínt. Nos, a tökéletes tejszínhez szükségünk van pár dologra. Először is dolgozzunk hideg eszközökkel, elkészítés előtt pár percre dobjuk be a fagyóba/hűtőbe a habverőt és a tálat. Fontos, hogy minimum 30%-os tejszínnel dolgozzunk, nyilván most az állati eredetűről beszélek, nyilván a növényivel minden egyszerűbb. Dolgozzunk robotgéppel, és soha, de soha ne hagyjuk ott a habot, mert a végén még vajüzemnek csaphatunk fel. Viccet félretéve, tényleg vigyázzunk, mert a habot könnyen túlverhetjük. Ha ezekre figyelünk, akkor örökké száműzhetjük a habfixálót a konyhánkból. A lényeg, hogy a habunk érje el a krémes állagot.

Ha kész a hab, akkor fogjuk a robotgépet, és a lehűlt pudingot is felverjük, először furcsa lesz, de egy kis idő múlva krémes állagúvá fog változni. Ha kész, akkor a felvert tejszínt és a krémes pudingot összeforgatjuk.

Összeállítás
A következő lépés az összeállítás. Előveszünk egy tiszta sütőpapírt, majd megszórjuk porcukorral. A kész tésztát óvatosan ráforgatjuk a porcukros papírra úgy, hogy az alja kerüljön a tetejére, majd lehúzzuk a sütőpapírt.

Megkenjük a kész pudingos-tejszínes krémmel, majd óvatosan felgörgetjük. A kész "csomagot" lefóliázzuk, és kb. egy éjszakára hűtőben pihentetjük.

Ha összeállt, ujjnyi szeletekre vágjuk (rendesen élezett késsel, hogy ne pacsmagoljunk), és már tálalhatjuk is.