Vettem 1 kg túrót pitéhez, de nem volt semmi kedvem az édességhez, és már lejárat előtt volt, ezért gondoltam, hogy csinálok valamilyen túrós tésztát.
Hozzávalók / 5 adag
tészta
5 db tojás
50 dkg finomliszt
só ízlés szerint
paradicsomos réteg
50 dkg passzírozott paradicsom
50 dkg vöröshagyma
0.5 dl olívaolaj (érzésre)
20 dkg füstölt szalonna (opcionális)
2 közepes db paprika (grillezett, opcionális)
túrós réteg
1 kg tehéntúró
20 dkg spenót (opcionális)
20 dkg medvehagyma (opcionális)
20 dkg gomba (opcionális)
20 dkg sajt (opcionális)
összeállítás
20 dkg sajt (tetejére)
Elkészítés
tészta
Hagyományosan 1 tojáshoz kell 10 dkg liszt és egy csipet só a lebbencstésztába. Én felvertem 4 extra nagy méretű házi tojást (1.5x akkora, mint a bolti), hozzákevertem 60 dkg lisztet, meg amennyi sót gondoltam. Lehet esetleg zöldfűszereket is belekeverni, vagy akár spenótot, paradicsomport, paprikát, kurkumát, ha valaki színes tésztát szeretne.
Elkezdjük gyúrni, aztán teszünk még hozzá annyi lisztet, amennyi érzésre kell neki, hogy egyáltalán ne ragadjon. Nekem nem sikerült eltalálni elsőre, kicsit szemcsés és nagyon kemény lett a végeredmény, ezért egy kis vízzel korrigáltam. Tényleg csak egy pár csepp kell, nem decikre kell gondolni. Ha nem vagyunk formában, és túl kemény meggyúrni, akkor egy kis olajjal lehet puhítani rajta. A lényeg, hogy a végeredmény egy kemény tészta legyen, ami egyáltalán nem tapad és nehéz nyújtani.
A nyújtásnál szórjuk fel liszttel a tésztát, és ha már elért egy lapos formát, akkor tekerjük fel a sodrófára több rétegben, és nyújtsunk úgy egyszerre 3-4 réteget. Ha jól sikerült a tészta, és elég tisztet felszórtunk rá, akkor nem fognak a rétegek összetapadni. Nyújtsuk ki olyan vékonyra, amennyire tudjuk, 2-3 mm-nél valószínűleg úgysem tudjuk vékonyabbra, és hajlamos amúgy is egy kicsit összeugrani. Esetleg kézzel rá lehet segíteni, mint a rétesnél, mert annyira nem szakadós a tészta.
Nézzünk egy jénait, és mérjük ki vele, hogy mekkora lapokat vágunk. Ha túl nagyok lennének főzéshez, akkor felezzük vagy harmadoljuk őket.
Forraljunk vizet, és félig főzzük meg a tésztalapokat max fél percig. Nem kell, hogy teljesen megfőjenek, mert még úgyis sülni fognak. Ha bolti lebbencstésztát használunk, akkor jobb, ha al dentére főzzük. Csináltam már régebben előfőzés nélkül is, de a szélén a bolti száraz tészta kemény maradt, a frissen gyúrt tészta pedig bizonyos pontokon lisztes maradhat, ahol nem éri a lé. Ezért jobb előfőzni.
paradicsomos réteg
Pirítsuk meg a hagymát az olajon. Ha mást is teszünk bele, akkor a füstölt szalonna, darált hús, gomba, apróra vágott gyömbér, grillezett paprika, stb. is mehet mellé.
Öntsük hozzá a passzírozott paradicsomot, és kevergetés mellett forraljuk le róla a vizet. Ehhez a nagy láng a jobb, mert hamarabb besűrűsödik úgy. Ha sokáig ott hagyjuk keverés nélkül, akkor le tud égni. Akkor jó, ha már fröcsög melegítésre. Én mindig szoktam fölé tenni szűrőt emiatt.
Ezt a szószt fogjuk használni a paradicsomos rétegekhez. Lehet többet is készíteni belőle, ki mennyire vastagon szereti.
túrós réteg
Fogjuk a túrót, keverjük el az opcionális dolgokkal, mint pl aprított fonnyasztott spenót, medvehagyma, újhagyma, gomba, esetleg szalonna, vöröshagyma. Reszelhetünk bele sajtot is. Ezt fogjuk használni a túrós rétegekhez.
összeállítás
Tegyünk a jénai aljára egy kis paradicsomszószt és fölé egy réteg tésztát, de akár ki is vajazhatjuk, és tehetünk tésztát legalulra. Kinek hogy a jobb.
Tegyünk túrót a tésztára, majd rá egy újabb réteg tésztát, aztán paradicsomszószt és még egy réteg tésztát, és így lehet felváltva túrós és paradicsomos rétegeket csinálni, amíg el nem fogy a tészta vagy a töltelék. Nem jó, ha túl vastag a szósz, 1 cm-nél ne nagyon legyen több. Lehet a rétegek tetejére sajtot reszelni, ha odavagyunk érte, de nem kötelező.
Reszeljünk sajtot a legfelső rétegre. Szerintem jobb, ha paradicsom van felül, mint túró. Ha friss tésztát használunk, akkor akár arra is mehet a sajt.
Tegyük be a sütőbe. Szerintem olyan fél óra kellhet neki 180°C-on fedővel, plusz 10 perc fedő nélkül, hogy megpiruljon a sajt a tetején, de régi a sütőm, és elég esetleges a hőfok.
Vágjuk fel kockákra, és tálaljuk. Jó étvágyat!
0 Megjegyzések