Hozzávalók / 4 adag

Sertéspörkölt
1 ek sertészsír
70 dkg sertéscomb
10 dkg füstölt szalonna
1 közepes db paradicsom
1 közepes db paprika (jelenleg kápia paprikát használtam, mert az volt itthon, de általában fehér paprikával készítem)
1 nagy db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 kávéskanál őrölt fűszerkömény
fűszerpaprika ízlés szerint
0.5 l víz (annyi víz, hogy ellepje a húst)

Pirított tarhonya
1 ek napraforgó olaj
25 dkg tarhonya
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
0.5 l víz (itt is annyi víz, hogy ellepje)

Elkészítés

Sertéspörkölt
Sertészsíron felrakjuk pirítani a szalonnát. Amikor már jól összesült, hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát és fokhagymát.

Amikor ez is üvegesre pirult, hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot. Mehet rá egy kis só. Ezt addig sütjük, amíg sűrű masszává nem alakul.

Ekkor hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst, és ismét megsózzuk, megborsozzuk, hintünk rá őrölt fűszerköményt. Én szinte minden húsra teszek fűszerköményt, mert ez elveszi az erős "hús" ízt.

A húst kifehéredésik sütjük nagyobb lángon, majd jól megszórjuk pirospaprikával, kicsit pirítjuk, és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje (sokkal több vizet nem érdemes rá tenni, mert maga a hús is fog vizet ereszteni).

Ezt követően lefedjük, és alacsony lángon rotyogtatjuk. A sertés korától függően 1-2 óra múlva (ha már megpuhult), lehet akár 3 is, levesszük a fedőt, és elsütjük a levét. Amikor már szaftos a hús és nem pedig leves, elzárjuk a gázt, és már kész is.

Pirított tarhonya
Étolajon felrakjuk pirítani a tarhonyát. Amikor már elkezd barnulni, megsózzuk, borsozzuk, és folyamatos kevergetés mellett pirítjuk.

Ha már kellően megpirult, jöhet rá egy kis fűszerpaprika, majd a víz. Lefedjük, és alacsony lángon főzzük. 10-15 perc múlva nézzük meg mennyire puha, ha esetleg igényel még vizet, öntsünk rá egy kicsit.

Én mindig fokozatosan adagolom a vizet, így nem lesz "mászkos" a végén. Ha megpuhult, pirítsuk le róla a maradék, remélhetőleg igen kevés vizet, szedjük rá a pörköltet, és savanyúsággal vagy salátával fogyasszuk. Jó étvágyat hozzá!