Hozzávalók / 4 adag

500 g makaróni
0.5 l tej (kb.)
3 kávéskanál só
bors ízlés szerint
250 g ementáli sajt
200 g sonka (sertést használtam)
100 g kolbász
100 g parenyica sajt
2.5 dl tejföl (egy vödrösnek a harmada volt kb.)
2 db tojás

Elkészítés

A makarónit kicsit összetördeljük, lábasba helyezzük, és felöntjük annyi tejjel, ami ellepi. Belerakjuk a sót és borsot, közepes hőfokon főzzük, kavargatás mellett, mert hamar leragad. Nagyjából teljesen fel is veszi a tejet, nem marad alatta lé.

Ha már úgy "nagyjából meg van főve", elzárjuk, és hozzákutyuljuk az ementálit (lehet trappista is). Nagyon jól néz ki, ahogy nyúlik benne a sajt. 

A sonkát felcsíkozzuk, a kolbászt felkarikázzuk. A tejfölt kikavarom a 2 tojással, kis só és bors mehet bele.

Egy jénaiba szórunk kevés zsemlemorzsát, belekanalazzuk a tészta egyik felét, arra mehet a sonka bő fele és az összes kolbász. Rárakjuk a tészta másik felét, arra a sonka maradéka.

A parenyicából csíkokat tépkedünk, rárakjuk a tetejére, és nyakon öntjük a tejfölös mártással (óvatosan, mert nekem egy kicsit mellément.

180 fokos sütőben lefedve sütjük, alsó-felső fokozaton kb. 15 percig. Utána kifedjük, átkapcsolunk légkeverésre, hogy szépen megpiruljon a teteje, kb. 10 perc, és kész. Jó étvágyat!