Hozzávalók / 8 adag
1 db csirkefarhát
6 db csirkeszárny
8 db csirkenyak
2 közepes db vöröshagyma
8 közepes db sárgarépa
4 közepes db fehérrépa
1 kis db zeller
1 kis db karalábé
2 közepes db csiperkegomba
2 közepes db kelkáposzta levél
0.5 db paradicsom
0.25 db tv paprika
1 csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál sáfrány
gyömbér ízlés szerint (gyűszűnyi)
3 ek só
30 szem fekete bors
Elkészítés
A húsokat előkészítjük a főzéshez. Fazékba tesszük őket, majd hideg vízzel engedjük fel. A fazekat szinte teljesen töltsük fel vízzel (amennyiben 7 literes űrtartalommal dolgozunk), csak annyi helyet hagyjunk, amennyi zöldséget adunk majd hozzá. A húsleves annál finomabb, minél lassabban, minél hosszabb ideig fő, ezért a legalacsonyabb lángon kezdjük el főzni. Idő hiányában a kezdőponttól a lehabozásig főzhetjük magasabb lángon is.
A vöröshagymákat megmossuk, majd kétfelé vágjuk. A héjrészeket nem távolítjuk el. Egy lábosban vagy platnin a vágási felülettel lefelé helyezve feketedésig pirítjuk a hagymákat úgy, hogy közben folyamatosan a felülethez nyomjuk őket a kezünkkel. A feketedéstől ne ijedjünk meg, ez az ízeket nem befolyásolja, azonban szükséges ahhoz, hogy a leves színe minél szebb legyen.
A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk. Karalábéból, zellergumóból csak kis darabot adunk a leveshez, ezért a megmaradt részeket célszerű lefagyasztani a következő húsleveshez.
A fövő levesünket folyamatosan ellenőrizzük, majd ha habozni kezd, egy szitával vagy szűrővel lehabozzuk. Ezt a műveletet többször is megismételjük, hiszen a hab nem egyszerre keletkezik. Azért van szükség erre az eljárásra, hogy a leves ne legyen zavaros, azaz kellően tiszta legyen.
Ha a leves felforrt, hozzáadjuk az előkészített zöldségeket, a sót, a fűszereket és a petrezselyemzöldet. Addig főzzük, amíg a hús és a zöldségek puhára főnek. A levest kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsük tovább.
Ha a leves elkészült, a zöldségeket és a húst szűrőkanállal kiemeljük. A levet egy megfelelő méretű edénybe szűrjük át.
0 Megjegyzések