Nem teljesen értem, miért hívják az angolszász országokban az ilyen jellegű, krémes-fokhagymás tésztákat vegán alfredonak, de ez mit sem von le a tényből, hogy mennyire eltalált ez az ízkombó. A selymesen fokhagymás szósz nagyszerűen harmonizál az édeskés sült paradicsommal, az aprított dió pedig még ellenállhatatlanabbá teszi - ez is egy olyan fogás, ami vegán ugyan, de még a legnagyobb húsevőt is garantáltan leveszi a lábáról.
Hozzávalók / 2 adag
vegán alfredo szósz
2 ek olívaolaj
4 db újhagyma
7 gerezd fokhagyma
2 marék darált dió
1 ek finomliszt
1 dl alaplé
1 dl víz (a tészta főzővize)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
chilipehely ízlés szerint
100 ml növényi tejszín (rizstejszín)
sült, balzsamecetes paradicsom
25 dkg koktélparadicsom
2 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet
2 ek nádcukor
bors ízlés szerint
chilipehely ízlés szerint
nagyszemű só ízlés szerint
tálalás
15 dkg főtt tészta (eredetileg fetuccine, de nálam például most vöröslencselisztes spagetti volt)
1 marék durvára tört dió
petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés
sült, balzsamecetes paracsicsom
Egy tálkában összekeverjük a cukrot, az olívaolajat és a balzsamecetet. Sózzuk-borsozzuk-chilizzük, és alaposan összekeverjük. Beleforgatjuk a félbevágott paradicsomokat, úgy, hogy mindegyiket mindenütt bevonja az öntet.
A paradicsomokat ezután papírral bélelt tepsibe tesszük, úgy, hogy egymástól egy-két ujjnyi távolságra legyenek. Forró, 200-220°C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
vegán alfredo szósz
Finomra aprítjuk az újhagymát és a fokhagymát, majd olívaolajon üvegesre pároljuk. Ekkor jöhet rá a durvára darált dió, és egy-két percet így pirítjuk.
Hozzákeverünk egy kevés lisztet, egy leheletnyit lepirítjuk, majd folyamatos keverés mellett felöntjük az alaplével és a tészta főzővizéből egy kevéssel. Sózzuk-borsozzuk, valamint megszórjuk chilivel.
Nagyjából 5 percet főzzük így közepes lángon, majd jöhet is bele a rizstejszín. Alaposan elkeverjük, rottyantunk rajta egyet, és már bele is keverhetjük a leszűrt tésztát.
összeállítás
A kész tésztához keverjük a sült paradicsomot - akkor tökéletes, ha már elkezdett karamellizálódni rajta az öntetben lévő cukor. Azon melegében, aprított petrezselyemmel és durvára vágott dióval tálaljuk.
0 Megjegyzések