Köretként és főételként egyaránt bevetheted az újkrumplit, ami a sütőben is nagyon hamar megpuhul. Gombával, tejszínes szósszal még izgalmasabb.

A nyár közeledtének csalhatatlan jele, hogy egymás után készülnek a jobbnál jobb újkrumplis ételek. Külön jó, hogy ilyenkor a krumplinak magas a víztartalma, kalória pedig jóval kevesebb van benne, mint a régi zöldségben. Ha petrezselymesen már unalmas, süss vele gombát, dobd fel kaporral, és öntsd le tejszínes szósszal. Figyelj, mert az újkrumpli sütési ideje viszonylag rövid, ha túlsütöd, szétesik.

Hozzávalók:

* 1 kg újkrumpli
* 20 dkg gomba
* 2 dl tejszín
* 2 gerezd fokhagyma
* 1 csokor kapor
* 1 evőkanál liszt
* 0.5 dl olaj
* só
* bors

Elkészítés:

Az újkrumplit nem kell meghámozni, elég, ha egy kicsit megkapargatod. A nagyobbakat vágd két részre. Rakd egy tepsibe, locsold meg a sóval, borssal összekevert olívaolajjal. Told forró sütőbe, és 200 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt. Akkor vedd ki a sütőből, ha könnyen beleszalad egy hegyes kés.

A gombát pucold meg, ha kell, vágd kisebb darabokra, majd kevés olajon kezdd párolni. Pár perc múlva sózd, borsozd, öntsd rá a liszttel és fokhagymával összekevert tejszínt. Amikor a gomba puha, a szósz sűrű, húzd le a tűzről. Rakd hozzá a tejszínes gombát, és szórd meg aprított kaporral.