A házi, zamatos eperlekvárnak nincs párja. Ha betartasz néhány szabályt, a következő szezonig is eláll.

Élvezd az eper ízét télen, a gyümölcsszegény időszakban is, főzz be minél több lekvárt! Jól jön majd a sütikbe, a palacsintákba, a kenyeredre. Ehhez nem kell tartósítószer, a siker legfőbb záloga a tisztaság. Három kiló eper befőzéséhez várhatóan öt-hat darab 2,5 decis üvegre lesz szükséged.

Hozzávalók:

* 3 kg eper
* 1.2 kg cukor
* 2 csomag vaníliás cukor
* 1 db citrom

Elkészítés:

Az üvegeket alaposan mosd el, és sterilizáld. A legegyszerűbb, ha a mikróban a legmagasabb fokozaton járatod egy percig. A csavarokat is tisztítsd meg jól. Az epret válogasd át, csak egészséges gyümölcsök kerüljenek a lekvárba. Csumázd ki, és alaposan mosd meg, majd csepegtesd le.

Rakd a gyümölcsöket egy ép zománcú vagy rozsdamentes, vastagabb aljú edénybe, és szórd hozzá a cukrot. Pihentesd, amíg a cukor feloldódik, közben többször keverd meg. Pürésítsd botmixerrel, majd add hozzá a citrom frissen facsart levét és a vaníliát. Főzd forrástól számítva körülbelül 30 percig, közben gyakran kavargasd meg. Amikor elfő a habja, cseppents kevés lekvárt egy tálkába. Ha kihűlve nem folyik szét, leveheted a tűzről.

A lekvárt merőkanállal szedd a sterilizált üvegekbe, és légmentesen zárd le. Állítsd fejre öt percre, majd tedd forrón párnák, plédek közé. Várd meg, míg körülbelül két nap alatt kihűlnek a lekvárok. Száraz helyen tárold, felbontás után tedd a hűtőbe.